Singura Felina

joi, 25 septembrie 2014

Blocaj

Razboiul carbunelui: Trenuri rusesti blocate de minerii polonezi

autor: FrontPress 25.09.2014

carbuneUn grup de mineri polonezi a blocat acum două nopţi trenurile cu carbune rusesc la trecerea frontierei Mamonowo -Gronovo, transmite RBC. Protestatarii spun că au initiat “actiunea de protest civil împotriva importurilor excesive de cărbune din Rusia.”
1“Protestatarii nu vor permite intrarea trenurilor care importa cărbune in Polonia din regiunea Kaliningrad (Rusia)“, a declarat un reprezentant al mișcării sindicale “Solidaritatea”, Stanislav Klich. Potrivit lui, în acest scop, pe calea ferata au ieșit 200 de sindicalisti.
Minerii nu vor deblocha calea ferata până când oficialii nu vor timite un reprezentat caruia sa-i transmita revendicarile. În petitie, minerii cer oprirea importului de cărbune din Rusia.
Actiunea sindicalistilor nu are substrat politic, desi acestia ar putea folosi conjunctura nefavorabila relatiilor cu Rusia pentru a-şi promova interesele comerciale.
Minerii cred că importul de cărbune din Rusia este unul dintre motivele pentru situația dificilă a sectorului minier polonez.
Participanții la acțiune sustin că, în 2013, importurile de cărbune în Polonia au ajuns la 11 milioane de tone, cele mai multe fiind din Rusia. Între timp, în depozitele poloneze sunt acumulate aproximativ 5 milioane de tone de cărbune nevândut de minele locale. Polonia este cel mai mare producător de cărbune din Uniunea Europeană, dar tarii ii este tot mai dificil sa-l vinda, din cauza costului ridicat.
2Potrivit ziarului Rzeczpospolita, prețul mediu al cărbunelui adus din Rusia la începutul anului a scăzut cu 8%, ajungand la 67.36 euro pe tonă, în timp ce cărbunele polonez în trimestrul I avea un pret de 68.64 EUR per tonă (cu 7% mai mici decât în același trimestru din 2013).
Cărbunele în Polonia este utilizat pentru a genera aproximativ 90% din energia electrică. În 2013, țara a produs aproximativ 76,5 mil. tone de cărbune. Ponderea exporturilor a constituit circa 10,6 mil tone, importurile (în special din Rusia și Republica Cehă) a fost de aproximativ 10,8 mil. tone.
Minerii polonezi sustin ca problemele lor sunt generate de dumpingul producatorilor rusi de cărbune. Rusia produce carbune la un cost cu 30% mai mic decat cel polonez.
În luna august, Polonia a început să studieze posibilitatea interzicerii importului de cărbune rusesc, care ocupă peste 40% din piața poloneza. De Oleg Cojocaru – Pagina de Rusia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu